Hacking the Kobo Mini

Posted by Sander van Kasteel on September 25, 2014 · 384 words, 2 mins read

Categories:

Ik ben zoals altijd opzoek naar nieuwe projecten. Dit maal is mijn slachtoffer een Kobo Mini geworden.

kobo-hive5

INTRODUCTIE

De Kobo Mini is een vrij simpele en goedkope e-ink eReader. De Kobo Mini draait op een Freescale ARM Cortex A8, een vrij simpele ARM8 (ARMv7 architecteur) [1] ondersteund met 256 Mb RAM en 2 Gb opslag, die volgens internet bestaat de data opslag uit 1x maal een MicroSD kaart [2]. Daarnaast heeft die een 5" touchscreen met een resolutie van 600x800 pixels. De aanschijfprijs van een Kobo Mini ligt rond de 40 euro. Vrij goedkoop voor een eReader.

De software die op dit moment draait op de Kobo Mini is vrij minimalistisch. Je kan er eBooks oplezen en daarnaast heb je nog een aantal "Beta functies" zoals een potje schaak of sudoku is mogelijk. Maar daarnaast heb je ook nog een schetsblok en heb je een WebKit gebasseerde browser tot je beschikking. Onder deze gui draait er een custom Linux kernel met een basic userland toolkit [1], naar wat ik vermoed is dit BusyBox. Daarnaast verwacht ik een X.org (of een andere X implementatie) te vinden waar bovenop
de launcher / GUI draait.

IMG_20140925_212017

Allemaal vrij basic en niks spetterends dus. Het lijkt mij veel leuker om functies toe te kunnen voegen zoals een Twitter client, een zelfgeschreven launcher, misschien wel leuke dingen gaan doen met de USB poort of Wi-Fi synchronisatie kunnen doen met Calibre. Maar voor dat er uberhaupt aan dit begonnen kan worden, moeten er eerst een aantal dingen duidelijk zijn en geregeld worden. En juist dit hele process wil ik gaan bij houden in blog vorm.

Het doel van dit hele project is mijn eigen code kunnen runnen op een Kobo Mini en inzicht te krijgen in de software architecteur van de Kobo. Uiteindelijk moet deze code ook vrij beschikbaar zijn via een GNU/GPL licentie.

Wat ik in dit geval beschouw als eigen code is niks meer dan een Hello World
in een Python script. Dus ik moet op zijn minst een Python interpreter kunnen
draaien op de Mini om dit project enigzins successvol te laten aflopen.

Dus als eerste, hardware open schroeven en kijken wat er aan de binnenkant zit!

Bronnen:
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Kobo_Mini
[2] http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=193321